U bent hier

Whisky Weetjes

Wist je dat...

 

 

 

... Whisky in Schotland £ 2,7 biljoen bijbrengt aan de Schotse economie en in totaal zorgt voor een 35.000-tal jobs

... de eerste Glenfiddich whisky op Eerste Kerstdag 1887 werd gepresenteerd

... Whisky productie in Japan begon omstreeks1870, maar dat de eerste commerciële productie pas in 1924 was bij de opening van Japans eerste distilleerderij, Yamazaki

... Fransen gemiddeld meer whisky drinken dan cognac.

... Glenfiddich de meest verkochte single malt whisky in de wereld is

... de oudste single malt whisky 70 jaar oud is! De 54 flessen van 0,7 liter (Mortlach 70 Years Old Speyside Single Malt Whisky)  kosten 11.000 euro per stuk, wat neerkomt op meer dan 400 euro per slokje.

... in het jaar 2010 de Britse economie 109 pond (123 euro) per seconde verdiende aan de Schotse whisky

... eind 2007 de World Whisky Index in Leiden werd geïntroduceerd. Serieuze handel waarbij net als op de effectenbeurs gewerkt wordt met een beleggingsportefeuille, vraag en aanbod en koersstijgers en -dalers.

... de minimale rijpingstijd voor een whisky 3 jaar en 1 dag is (volgens de Engelse wet, daarvoor heet het nog new made spirit),

‘Scotch Whisky’ de officiële benaming is voor whisky afkomstig uit Schotland. De schrijfwijze ‘whiskey’ wordt gebruikt in Ierland en de Verenigde Staten.

… elke whisky die wordt aangeboden ter consumptie gefilterd is. ‘Un-chillfiltered’ geeft aan dat de whisky niet werd afgekoeld voorafgaandelijk aan de filtering.

... de kleur van de whisky geen betrouwbaar criterium is om de leeftijd in te schatten. Vaak wordt karamel toegevoegd om de whisky een donkerder kleur te geven.

... de kleuropname van whisky vooral plaatsvindt tijdens de eerste dagen op het vat.

... 'Friends of the Quaich' het aanbod aan whiskyclubs in en rond Gent ( Laarne, Lochristi, Oostakker, Destelbergen, Sint-Amandsberg, enz...) wil verruimen, en dit met de klemtoon op gezelligheid en familiale sfeer, kortom een voorstel om samen met ons de wereld van whisky op een rustig tempo te ontdekken.

... het exportvolume van whisky vanuit Schotland voor het jaar 2010 1.06 biljoen flessen bedroeg. Dit was een daling van twee % ten aanzien van 2009. Nochtans steeg het volume in waarde met 10 %, dit omdat de consument meer geld uitgaf aan duurdere variëteiten.

 

Bekijk ook 'Whisky - Beroemde uitspraken'

 

 

 

Copywright (c) 2016 by Friends of the Quaich